Palkkaus Devisioonassa: mitä on lupa odottaa?
IT-alan palkkauksesta on tarinoita niin lehdissä, verotilastoissa kuin Vauva-lehden palstallakin. Yleiset ilmaisut kuten ”kilpailukykyinen palkka” voivat tarkoittaa montaa asiaa, ja akseli lähes yrittäjämäisen aggressiivisen provisiopalkan ja kiinteän kuukausipalkan välillä on varsin pitkä. Miten Devisioona toimii, ja mitä siis on lupa odottaa, jos tulee meille töihin?
Olemme kiinteiden palkkojen kannalla
Devisioonassa ei ole provisiopalkkoja. Meillä oli aikanaan utilisaatiobonusmalli, mutta kuoppasimme sen ja annoimme kaikille korkeimman bonustason mukaisen kiinteän palkan. Tähän on muutama selkeä syy.
Ensinnäkin yhteisestä tarkoituksesta ja tavoitteesta motivoituneet ihmiset tekevät töitä muista kuin rahaan liittyvistä syistä. Palkan pitää olla kunnossa, mutta jos sen kertymistä täytyy miettiä työkuukauden aikana, se kaikki on pois teknologian, asiakkaiden ja työtoverien kanssa työskentelystä.
Toisekseen provisiomallit ohjaavat ajatuksia kohti laskutusta. Toki meidän on konsulttiyrityksenä huolehdittava siitä, että rahaa virtaa sopivasti sekä sisään että ulos, mutta meillä se on työnjohdon murhe. Jos jokainen työntekijä ryhtyy optimoimaan henkilökohtaista liikevaihtoaan, seurauksena on helposti dysfunktionaalinen työympäristö, jossa jokainen miettii lähinnä omaa tekemistään, ei niinkään sitä, miten voimme kasvaa yhdessä paremmiksi.
Kolmanneksi koemme, että provisiopalkkaus voi helposti ajaa sekä yrityksen että työntekijän vaikeaan tilanteeseen. Jos projektin päättyessä ei heti olisikaan täyttä työkuormaa saatavilla, tämän siirtäminen työntekijän niskaan on hankala juttu – miten ansaita hyvä palkka, jos ei ole töitä? Entä jos lapsi sairastuu? Me haluamme myydä ja toteuttaa projekteja, jotka onnistuvat sekä asiakkaan että työntekijän kannalta, ja haluamme niiden projektien lomittuvan kestävällä tavalla työntekijöiden muuhun elämään. Se, että työnantaja kantaa suuremman osan riskistä, palvelee tätä tarkoitusta.
Muutama vuosi sitten kävimme työntekijäkuntamme kesken avoimen keskustelun siitä, mikä palkkausmallin pitäisi olla. Varovaista kiinnostusta oli yrityksen kokonaistulokseen perustuvaan vuosibonukseen. Sitä mallia ei ole vielä kaavamaisesti toteutettu, vaan vuosittainen bonus on päätetty kulloinkin erikseen. Näitä ajatuksia kehittelemme lisää tulevina vuosina, samoin kuin ajatusta henkilöstöannin toteuttamisesta.
Montako euroa?
Devisioonan palkkaus perustuu ennen muuta sen arviointiin, kuinka paljon arvoa yritysyhteisöllemme kukin pystyy tuomaan. Arvo voi olla kulttuurista, teknistä, myynnillistä, johtamiseen liittyvää tai mitä vain muuta. Meillä ei ole kaavamaista taulukkopalkkausta, koska emme koe, että kaikkia tarvittavia muuttujia olisi siihen mahdollista laittaa esille.
Meillä useimpien – kiistatta verrattain kokeneiden – kehittäjien kuukausipalkat alkavat vitosella. Palkka nousee yli 6000 euron esimerkiksi erityisen näkemyksellisellä teknisellä osallistumisella, vahvalla vastuunkannolla asiakkuuksissa, taitavalla esimiestyöllä tai muuten erinomaisesti suoriutumalla. Merkitystä on esimerkiksi sillä, kuinka paljon vastuuta olet valmis ottamaan ja kuinka hyvin saat muut loistamaan omassa työssään.
Jos sijoitut kokemukseltasi enemmänkin junnuluokkaan, tarkastelemme tapaustasi kehityskaaren kautta. Palkat lähtevät 3000 euron suuruusluokasta, ja nousevat matkan edetessä kohti itsenäistä tuottavuutta. Työtarjouksemme sisältävät aina 12 kuukauden kehityssuunnitelman, ja palkkakehitys sidotaan luonnollisesti taitojen karttumiseen. Normaalisti palkkoja tarkastellaan kerran vuodessa.
Tiedämme hyvin, että jos haet jostain aggressiivisesta konsulttifirmasta freelancermaisen 50 % laskutuksesta itselle -diilin ja olet valmis tekemään 150 tuntia kuukaudessa laskutusta, pääset korkeammille kuukausipalkoille. Tämä on meille täysin OK – me emme sovi kaikille aivan yhtä lailla kuin kaikki eivät sovi meille. Palkkausmallimme keskittyy yksilöiden ja yrityksen jatkuvaan kehittämiseen ja yhdessä toimimiseen, ja jos se ei tunnu oikealta, luultavasti muutkaan asiat meillä eivät sinulle kolahda.
Mitä muuta?
Peruspalkka on varsinainen kompensaatio työstä. Vakiintunutta bonusmallia ei ole vielä luotu, joten ei kannata laskea sen varaan. Palkan lisäksi saa tietysti joitain etuja, joista tärkeimmät tässä:
- Työterveyshuolto (Heltti) ja työhyvinvoinnin tukea (mm. Auntie, Firstbeat-analyysit)
- Hammashuoltoetu
- Hierontaa ja osteopatiaa
- Vapaa pääsy Pitäjänmäen toimiston kuntosalille
- Laadukkaat ja (lähes) vapaavalintaiset työvälineet
- Kattava tapaturmavakuutus vapaa-ajalle
- Työmatkaetu
- Työsuhdepolkupyörä
- Liikunta- ja kulttuurietu
- Lounasetu
- Nettiyhteys kotiin, puhelinetu
Lisäksi meillä on harrastustoimintaa roolipelaamisesta futisjoukkueeseen ja hackathonista perhepäiviin. Näille ei kannata laskea rahallista arvoa, vaan kyse on devisioonalaisuuden ytimestä: yhdessä tekemisestä ja oppimisesta.
Lue rekrytointiprosessistamme täältä ja katso avoimet paikkamme täältä.